Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Путин: Русия цени балансираната външна политика на Сърбия

Русия високо цени балансираната външна политика на Сърбия в трудни международни условия. Това се посочва в телеграмата на руския президент Владимир Путин до сръбския президент Александър Вучич, изпратена по повод Деня на сръбската държавност, съобщават руски медии. Телеграмата на сръбския лидер е връчена във вторник от руския посланик в Сърбия Александър Борцан-Харченко, съобщиха от пресслужбата на сръбския лидер.

„Приемете сърдечните ми поздравления по повод националния празник на вашата страна – Деня на държавността. Сърбия е значим и надежден партньор на Русия. Ние високо ценим балансираната външна политика, провеждана от Белград в настоящите трудни международни обстоятелства. Подкрепяме вашите усилия, насочени за защита на териториалната цялост на страната и решаване на проблема с Косово. Убеден съм, че по-нататъшното развитие на руско-сръбското стратегическо партньорство е в пълно съответствие с интересите на нашите братски народи“, се казва в текста на телеграмата.

„Искрено ви желая крепко здраве, успехи и благополучие и просперитет на всички граждани на Сърбия“, се казва в посланието на руския лидер.

Денят на държавността се празнува в Сърбия на 15 и 16 февруари, тези дни са обявени за почивни. Сръбската православна църква заема значително място в традицията на празнуването, тъй като официалният празник съвпада с църковния празник Сретение Господне. На 15 февруари 1804 г. бъдещият княз Георгий Петрович Карагеорги вдига Първото сръбско въстание (1804-1813), с което започва борбата на сърбите за независимост от Османската империя. На 15 февруари 1835 г. е приета първата конституция на страната.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *