Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

150 години от гибелта на Васил Левски

Васил Левски, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение, е обесен в покрайнините на София.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. През 1858 г. приема монашеството в Сопотския манастир под името Игнатий. През 1861 – 1862 г. участва в Първа българска легия, където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски. През 1864 – 1867 г. той учителства във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско.

През 1867 г. се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети. Включва се във формирането на Втора българска легия (1867-1868).

Осъществява две обиколки в България през 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България – в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. Същата година създава в Букурещ, Румъния, Българския революционен централен комитет (БРЦК), а на следващата година се връща в България и изгражда Вътрешна революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ през 1872 г. Васил Левски е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония”. На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от османските власти в Къкринското ханче в село Къкрина, Ловешко..

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храм „Света София” днес в 17.00 ч.

Церемония-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската свобода ще се проведе от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски на едноименния булевард.

Националната служба за охрана обяви мерки за сигурност на възпоменателната церемония в столицата.
За гарантиране на сигурността на присъстващите на възпоменателната церемония служителите на Националната служба за охрана (НСО) ще извършват проверка на гражданите за общоопасни предмети и вещества. Желаещите да присъстват ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Оборище”; при бул. „Дондуков” и бул. „Васил Левски” и при бул. „Янко Сакъзов” и ул. „Панайот Волов”.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15.00 часа и след приключване на официалната церемония.

Началото на пропускателния режим за граждани е от 17.00 часа

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *