18.07.2024

Лекар разкри защо не трябва да се пие много вода

В обществото е широко разпространено схващането, че всеки човек трябва да пие поне 2 литра вода всеки ден. Това ще помогне за подобряване на състоянието на косата, кожата, на храносмилането и производството на хормона на щастието. Но наистина ли на тялото ни му е необходима 2 л вода? Руският лекар Юлия Краснова споделя, че поддържането на водния баланс е едно от основните правила за здравословен начин на живот. Тялото ни се състои от 90 процента вода.

Но не трябва да прекалявате с приема на течности. До какво може да доведе излишната вода в тялото? „Преди да отговорим на този въпрос, нека разберем защо изпитваме силна жажда?

Една от основните причини е нарушение на водно-солевия баланс в кръвта. Подобен процес се случва по време на спорт или в жегата, когато се потите много или сте нервни“, споделя д-р Краснова.

„Но дори и при липсата на заболявания и опасни състояния, определено не трябва да пиете повече от 3 литра вода на ден“, казва още експертът. „В големи количества водата може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Например, повишеното натоварване на бъбреците ще доведе до оток, а панкреасът и черният дроб няма да функционират нормално“, пояснява лекарят.

В допълнение, сред най-честите последици от прекомерната консумация на вода, д-р Краснова включва:

повишаване на налягането;

главоболие;

намален имунитет;

стомашно-чревни инфекции (поради разреждане на стомашен сок);

разреждане на кръвта и в резултат на това развитие на хипонатриемия, причиняваща сънливост, замаяност и загуба на съзнание;

оток на мозъка и белите дробове;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *