Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Отчитат ефект от движението „Оскарите са толкова бели“

Холивуд все още е непропорционално доминиран от белите и мъжете. Но ново изследване установи, че макар Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ да продължава упорито да се съпротивлява на промените в доста категории, има напредък по отношение на включването на фона на движението „Оскарите са толкова бели“ #OscarsSoWhite, пише БТА.

Изследването, публикувано в сряда от Инициативата за включване Аненберг към университета на Южна Калифорния, САЩ, установи, че номинациите сред слабо представените расови или етнически групи и жени са се увеличили след 2015 г., когато активистката Ейприл Рейн създаде хаштага.

В периода от осем години преди и след #OscarsSoWhite, проучването установява, че осем на сто от номинираните между 2008 г. и 2015 г. са от слабо представени расови или етнически групи. В периода след #OscarsSoWhite между 2016 г. и 2023 г. този дял се увеличава до 17%.

В осемгодишния период преди #OscarsSoWhite жените са били 21 на сто от номинираните, а в осемте години след старта на кампанията броят им се увеличава до 27 на сто.

Данните сочат положителни промени за наградите „Оскар“ след #OscarsSoWhite, въпреки че Академията все още е далеч от постигането на паритет при всичките 19 категории, анализирани в изследването, заключават авторите му.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *