21.07.2024

Седем акта за „Топлофикация София“ след проверка

Седем акта за административни нарушения ще бъдат съставени на „Топлофикация София“ след проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това каза пред БТА главният директор на Главна дирекция „Метрологичен надзор“ в ДАМТН Павлина Данаилова.

Проверени са 106 абонатни станции, като са били инспектирани на местата на употреба 106 топломера и 107 водомера пред подгревателите за битово горещо водоснабдяване. Установено е, че три водомера са без знаци от последваща проверка, която се изисква по Закона за измервания, а четири топломера имат знаци само на електронния блок, но на един от компонентите им липсват такива.

Най-често срещаните несъответствия са свързани с използването на топломери и водомери, които са без знак от извършена последваща периодична проверка, допълни Данаилова. По думите й това, че топломерите и водомерите, които към момента на проверката са били без съответния знак, не означава, че те не мерят правилно, защото знакът може да липсва по различни причини. Тя допълни, че при съмнения за метрологичните и техническите характеристики на водомерите и топломерите гражданите или юридически лица могат да изискат метрологична експертиза, която се извършва от Българския институт по метрология. Проверката е за сметка на тези, които са я поискали.

За констатираните при проверката нарушения ще бъдат съставени 7 акта за установяване на административни нарушения, след връчването им ще бъдат издадени и наказателни постановления, като по Закона за измерванията предвидените санкции са от 200 до 500 лева, каза експертът.

Освен актове, се съставят и протоколи със задължителни предписания, в които се посочва, че тези средства за измерване трябва да бъдат извадени от употреба. „До десетина дни обикновено идва обратна реакция на съответната топлофикация, че предписанието на ДАМТН е изпълнено“, уточни експертът.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна на 24 януари проверката на „Топлофикация София“ ЕАД. Тя бе в рамките на утвърдения годишен график на Агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *