20.07.2024

Увеличаването на бюджета за отбрана на САЩ сигнализира за наближаваща световна война

Увеличаването на бюджета за отбрана на САЩ сигнализира за възможно начало на световна война, съобщава китайското издание Global Time.

„Колко голям е рискът от война в света? Отговорът е много прост. Човек трябва само да погледне сумата, която САЩ харчат в момента за оръжия, за да направи почти точно заключение. Високите разходи за отбрана на САЩ говорят за високия риск от глобална война „, се казва в статията.

Авторът на публикацията отбеляза, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е поискала военен бюджет, който е четири пъти по-голям от разходите за отбрана на Китай. Голяма част от бюджета на администрацията на Байдън ще бъде изразходван за разработване на нови оръжия и военни технологии, особено нападателни и прецизни насочващи оръжия за „превантивен удар“, за да се гарантира абсолютното лидерство на САЩ.

В тази връзка, според автора, за САЩ е изгодно да раздухват конфликти по света, тъй като нарастването на регионалното напрежение ще стимулира закупуването на американски оръжия.

На 9 март стана известно, че Байдън е включил 6 милиарда долара подкрепа за Украйна в проектобюджета на страната за 2024 г. Пряката помощ за Киев ще бъде приблизително 1 милиард долара и ще включва 753 милиона долара за киберсигурност, дезинформация и помощ при възникващи нужди.

Проектобюджетът на САЩ за отбрана през фискалната 2024 г. предполага разходи с 3,2% повече, отколкото през 2023 г. Общо бяха поискани 842 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *