Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Свят

Путин: Взривовете по газопровода „Северен поток“ са били извършени на „държавно равнище“

Руският президент Владимир Путин каза днес, че миналогодишните взривове по газопровода „Северен поток“ са били извършени на „държавно равнище“, и отхвърли идеята, че автономна проукраинска група е отговорна за инцидента като я определи като „пълен абсурд“, предаде Ройтерс.

Газопроводите „Северен поток – 1 и 2“, които свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море, бяха взривени в серия от необяснени експлозии през септември, а Москва нарече това „международен тероризъм“.

Дания, Германия и Швеция започнаха свои разследвания за взривовете, но Москва казва, че не е била държана в течение за резултатите от тях.

„Питахме датските власти дали искат да работим заедно или да сформираме международен екип от специалисти и експерти“, каза Путин в интервю за държавния телевизионен канал „Россия-1“. „Oтговорът е, както казах, неясен. Накратко – няма отговор. Казаха, че трябва да изчакаме“.

„Човек винаги трябва да търси кой има интерес. А кой има интерес? На теория, разбира се, САЩ имат интерес“, каза Путин.

САЩ твърдо отричат каквато и да е връзка с взривовете на „Северен поток“, пише БТА.

Експлозия от този вид, с тази сила, на тази дълбочина, може да бъде извършена само от специалисти и подкрепена от силата на държавата, която разполага с такива технологии“, заяви руският президент.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *