Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Ивайло Пенчев: Данък „свръхпечалба” е фундаментална грешка

Големите данъци не са довели до нищо хубаво никога. Небалансираните бюджети – също. Голямото преразпределение – също. Това са все лоши неща, които напоследък ни се случват. Това каза бизнесменът Ивайло Пенчев в предаването „На фоку” по Нова телевизия.

Идеята за данък „свръхпечалба” по думите му е фундаментална грешка. „Данъците по принцип са несправедливост по много причини. Най-фундаменталната – никой не се е договорил с държавата какъв данък да плаща. Колкото по-големи са данъците, толкова по-голяма е преразпределителната функция на държавата”, коментира той.

По думите му властта да преразпределяш чужди пари изкарва най-лошото в хората. „Изкарва нормални човешки изкушения. Преразпределяте един милиард данък и вие сте чиновник, който трябва да каже за кого да са парите. Как решавате? Има уж някакви обективни критерии. Всяко преразпределение неминуемо води до корупция”, заяви Пенчев.

Според него икономиката на България в момента е по-скоро прегряла. „Има свръхзаетост, няма безработица, инфлация. Типични признаци”, посочи бизнесменът.

Диференцираната ставка по ДДС по думите му е още един „канал за схеми и измами“. „Откакто направиха диференциация за ДДС на хляба падна ли цената? Не мисля. Обаче съм почти сигурен, че някакви кифли и пици са се превърнали в хляб. С диференциациите стимулираш хитреци”, заяви Пенчев.

Пенчев е категоричен, че ДДС трябва да е 20% и за всички. „Всякакви помощи за бизнеса трябва да отпаднат. Това са най-нелепите помощи. Това е признак за дълбок гнилостен процес в обществото. Бизнесмени да искат помощ е злокобно”, заяви още той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *