Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Никола Стоянов: Таванът на надценките ще зависи от това за колко продукта е

Ако не постигнем някакво споразумение самите участници на пазара да наложат за определен период от време таван на някои цени, ние ще наложим таван на надценките. Първоначално идеята беше този таван да е между 20% и 25%, сега по-скоро клоним към 10%. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

Той уточни, че таванът ще се определя от количеството продукти, за които ще е в сила – колкото повече са, толкова по-висок ще е той. До две седмици ще стане ясен механизмът и той ще важи за всички – и за веригите, и за малките магазини.

Мерките за овладяване на инфлацията служебният кабинет е започнал още през януари. „През февруари официализирахме тази борба. Със сигурност не сме постигнали още резултатите, които искаме, не сме и очаквали да стане бързо. От една страна има натрупани структурни проблеми с години, които ние не мислим че в момента можем да решим, но можем да дадем предложения на парламента, когато се събере, за да ги реши“, заяви Стоянов.

По думите му в момента може да се въздейства чрез контрол и чрез повече информираност на клиентите.

Вече е готов сайтът, в който можем в реално време да следим цените на хранителните продукти. „Първо ще го презентираме пред останалите участници на пазара. Веригите се съгласиха и те евентуално да са партньори и да подават информация за цените, което ни е приветстваме. Предполагам, че до края на седмицата ще презентираме сайта и пред обществеността, и вече ще заработи“, обясни Стоянов.

Целта на доклада на Министерството на финансите е да алармира бъдещия парламент, че бюджетът ще бъде поставен под сериозен натиск, ако бюджетът, който предстои да бъде приет, не бъде балансиран.

България ще се опита да отговори на засилващите се нужди на ЕС и НАТО като стимулира ключовите си предприятия в отбранителната си индустрия. „Да се развиват, да инвестират така, че да преминат към производството на продукти по натовски стандарти, които са търсени от ЕС, и да се опита да вземе максимално много пазарен дял. Ще произвеждаме максимума боеприпаси, за да задоволим нуждите на нашите клиенти. В момента  много важно е да използваме ситуацията и с помощта на ЕС, така, че да направим този преход“, заяви Стоянов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *