Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

КЗК: Ръстът на цените на храните е необосновано висок

Ръстът при цените на храните е необосновано висок. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията след сравнителен анализ на разходите на всички участници във веригата на доставки.

От регулатора посочват, че има обосновано съмнение за незаконосъобразни практики, включително и от големите търговски вериги като не изключват да има прикрити договорки ограничаващи конкуренцията.

От Комисията ще проверят допълнително за други непазарни фактори, които да водят до завишване цените.

КЗК започна няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната. Действията по проверката на място се извършват от служители на КЗК, със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област.

От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител, посочват от КЗК.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения. В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат възможността да упражнят правото си на защита. След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе с окончателно решение по производството.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *