Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика

Между 175 000 и 215 000 българи се очаква да гласуват в чужбина

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на изборите на 2 април, не се очакват и затруднения при организирането на вота зад граница, заяви в БНТ „Денят започва“ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.

Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма. Той коментира, че в чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Стефан Манов отново припомни за липсата на район „Чужбина“.

Защо е важен – той дава мотивация да хората да гласуват. Днес българските граждани в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната.

Стефан Манов посочи че французите в чужбина, които са горе-долу колкото българите, избират 11 депутата в долната камара и 12 сенатора в горната камара в техния парламент. По думите му в нашето Народно събрание би трябвало да има 10 депутати от район „Чужбина“, пропорционално на вота.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *