Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика Последни новини

Надежда Йорданова: Искаме да променим безконтролната власт на прокуратурата

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Надежда Йорданова, каза че в България липсата на усещане за справедливост е дълготраен проблем. „Всеки ден виждаме как корупцията убива – както в случаите с мигрантите и катастрофите по пътищата, и как корупцията трови – както в случаите с топлоелектрическите централи на консултанта Ковачки“.

В конкретния случай с ТЕЦ-овете не можем да кажем, че чакаме справедливост отвън, защото в европейската прокуратура работят и български прокурори, просто тя не е под шапката на главния прокурор. Това, че прокуратурата у нас от години си затваряше очите за мръсния въздух, е знак, че имаме нужда от промяна, заяви Йорданова.

Приоритет за нас е реформата на прокуратурата, защото тя е изключително важна, за да се стигне до справедливостта. Прокуратурата е властелинът на досъдебното производство и към момента има неограничена власт да преценява дали да разследва или да не разследва дадено престъпление. И тази власт е безконтролна. Без промяна усещането за справедливост не може да тръгне напред, посочи кандидатът за депутат от ПП-ДБ.

Попитана за коментар на пресконференцията, на която от прокуратурата оповестиха предполагаема схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му, бившият правосъден министър посочи: „Много ми е трудно да окачествя характера на това публично събитие. Мисля, че е крайно време Гешев да престане да срами своите прокурори. Жалко е Гешев да се прави на жертва, защото прокуратурата държи всички лостове в разследването. Това руши държавността и допълнително подронва усещането за справедливост. Прокуратурата не си върши работата с пресконференции, а с конкретни действия. Ако има такова нещо, трябва да видим обвинителни актове“.

Попитана дали очаква ГЕРБ да подкрепят законовите промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, Надежда Йорданова отбеляза, че очаква да види конкретните действия и гласувания на партията на Бойко Борисов в пленарна зала в 49-я парламент.

За съжаление, от края на 48-я парламент Борисов промени мнението си три пъти по пакета законопроекти. В момента не чувам особено ясно говорене по темата. Делата на ГЕРБ говорят друго спрямо направените заявки, подчерта тя.

По думите ѝ е много важно да бъдат проведени честни избори. Хората трябва да отидат и да гласуват спокойно. Колкото и да са притеснени, нека излязат и да гласуват. Нека не позволяват с мълчанието си друг да решава вместо тях, каза кандидатът за депутат от ПП-ДБ.

Хората имат нужда от стабилно управление, стабилно парламентарно правителство, което да ги води напред и да направи реформите, за които се говори от толкова години. Голямото предизвикателство пред 49-то Народно събрание е да излезем от безвремието, да сложим край на бъркотиите и да направим едно реформаторско правителство, каза още Йорданова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *