Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Президентът на Чехия: Украйна има само един опит за контранастъпление

Украйна има само един опит да предприеме контранастъпление тази година ако не успее, това ще е краят, каза чешкият президент Петр Павел в интервю за полския Rzeczpospolita.

Считам, че Украйна ще има само един опит да проведе голямо контранастъпление. Следователно, ако Украйна реши да проведе контранастъпление и то се провали, тогава ще й бъде изключително трудно да намери средства за следващо„, каза президентът на Чехия.

Той също така отбеляза, че според него контранастъплението на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) трябва да се проведе в рамките на няколко месеца и че „прозорецът на възможностите“ е отворен само тази година. Освен това, добави Павел, няма да е лесно за Киев да получи помощ поради „изтощението от войната“. Това, коментира чешкият лидер, означава не само липса на ресурси и разрушаване на инфраструктурата, но и „умора“ на западните страни, които подкрепят Украйна.

Съединените щати, предполага чешкият президент, може да загубят интерес да спонсорират Украйна още през следващата година, а спадът в подкрепата от Америка ще бъде последван от спад от европейските страни. На фона на руската специална операция в Украйна, САЩ и техните съюзници от НАТО подкрепят Киев с доставки на оръжие, програмите струват десетки милиарди долари.

Москва от своя страна многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта, а транспортът на оръжие се превръща в законна цел за руската армия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *