Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Костов: финансите на държавата в момента се управляват съобразно продължението на бюджета

В предаването „Още от деня“ по БНТ Иван Костов, каза че финансите на държавата в момента се управляват съоразно продължението на бюджета и в този смисъл те са консервативно управлявани. „Големият проблем за хората обаче е инфлацията. Но първата новина за инфлацията е, че тези фактори, които я причиниха, част от тях, поне два от трите от най-големите фактори, обърнаха посоката си.

ЕЦБ спря да изкупува обратно активи и освен това няколко пъти вече вдигна основния лихвен процент. Това е антиинфлационна мярка. Другият фактор цените на енергоносителите. В сравнение с януари-февруари 2022 г. сега ел. енергията в ЕС е спаднала с 25%, а в България с 27,3%. Нефтът е спаднал с 46,7% това е нефтът Урал, пшеницата е спаднала с 9,5%, слънчогледовото олио с 22%. Така че това би трябвало да повлияе на инфлацията в България. При нас има още един фактор и той остава – това е повишаването на пенсиите“.

Всичко зависи от това как ще бъде прието продължението на бюджета на страната до края на 2023 г., обясни Костов. „Аз очаквам и считам, че те са задължени – ПП, ДБ и ДСБ да гласуват за дефицит от 3% и да приемат една значителна част от мерките, които ще предложи МФ. Например, връщането на ставките на ДДС“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *