Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Последни новини

Юристката на Ружа Игнатова е екстрадирана в САЩ заради „OneCoin“, грозят я 40 г. затвор

Американското министерство на правосъдието съобщи, че българката Ирина Дилкинска в понеделник е екстрадирана в САЩ, повдигнато й е обвинение във връзка с криптоизмамата „OneCoin“ и трябва да се яви пред съдия.

Според правосъдните органи във Вашингтон Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на компанията, основана от Ружа Игнатова.

Игнатова, която е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неизвестност от 2017 г., когато служители на Съединените щати издадоха заповед за нейния арест. Тя основава „УанКойн“ (OneCoin) – базирана в България компания, която търгува на пазара с криптовалута. „УанКойн“ предлага на купувачите комисиона, ако продадат валута на други хора – Понци схема, маскирана като криптовалута. Така инвеститорите са измамени с 3,2 милиарда лири стерлинги.

В обвинението срещу Ирина Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с „OneCoin“ Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Юристката е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *