Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Изборът на редактора Общество

Хампарцумян: Оскъпяването на кредитите се наблюдава много плавно

Оскъпяването на кредитите се наблюдава много плавно. Няма да има рязък шок. Човек трябва да вземе такъв кредит, че да е поносим за него и в добри и в лоши дни. Трябва да има буфери – спестявания. Има и договори, базирани на лихвата по депозит – т.е. банките, преди да започнат да вдигат лихвите по кредити, трябва да вдигнат лихвите по депозит. Това заяви Левон Хампарцумян – банкер и финансист в предаването „Офанзива“ на NOVA NEWS. Повод за разговора е публикувания вчера от БНБ доклад за нивото на външния дълг.

„Инфлацията в България е малко по-висока отколкото в Европа, наличието на картели, фундаменталния проблем с грешните енергийни стратегии на Европа – там има проблем, който би трябвало да бъде решен“, обясни финансистът ръста на цените.

Помолен да даде съвет за инвестиране, той каза, че златото е инструмент за дългосрочна инвестиция. „Ако не ви се рискува, човек може да си изхарчи парите или да изчака лихвите да станат малко по-високи и да получи доход, запазвайки защитата до 100 000 евро“, обясни финансистът.

„Ако имотният пазар се спука, това означава криза. Един проект с добра локация вероятно няма да поевтинее“, допълни той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *