Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Крум Зарков: Надявам се, че депутатите от 49-ия парламент ще подкрепят промените в Закона за съдебната власт

Грешно е да се мисли, че законопроектът за механизма за разследване на главния прокурор има за цел един човек или има някаква конспирация зад него. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той заяви, че по законопроекта се работи още от 2009 г., а при Надежда Йорданова е формирана специална работна група към Министерство на правосъдието, в която има представители на всички институции, включително и от прокуратурата. Той е съобразен и с препоръките на Венецианската комисия и няма никакви външни намеси.

Същият законопроект ще бъде внесен и в новия парламент, зави Зарков. „Това, което сме променили, не е съществено. Направихме правно-технически промени, които са важни и които чухме по време на дебатите на първо четене в правната комисия в предишния парламент. Принципът остава същият“, обясни Зарков.

Според него механизмът не противоречи по никакъв начин на Конституцията, тъй като тя не урежда въпроса за разследване на главния прокурор, нито му дава имунитет. „Този имунитет се получава по-скоро от фактическото състояние на нещата“, посочи правосъдният министър.

Проектът за реформа на КПКОНПИ, който Министерство на правосъдието предлага, предвижда новият орган да има разследващи функции и да може да обжалва решения на прокуратурата. Членовете на комисията няма да се избират само от парламента. Членовете ще са петима, с мандат от 5 години, като няма възможност за втори такъв. Двама от членовете ще се избират от парламента, един – от президента. ВКС и ВАС също ще могат да избират по един член. Председателството на комисията ще е ротационно – всеки един от членовете ще може да бъде избиран за поста за срок от 1 година.

Президентът не може да е обект на разследване, а когато спре да бъде такъв, може да бъде обект на разследване от всеки един, не само от специална комисия, коментира Зарков искането на ПП и ДБ Румен Радев да бъде разследван от КПКОНПИ.

Зарков изрази надежда, че депутатите от 49-ия парламент ще подкрепят промените в Закона за съдебната власт и тези промените в НПК „Ако го направят, те ще имат пълното самочувствие, че са отворили пътя на България към правовия ред, че са свалили от България осъдителни решения, които плащаме и аз, и вие, че ни позволяват да влезем в Шенген, че въобще няма да ни сочат непрекъснато с пръст и няма да чакаме доклад след доклад и санкция след санкция. Ако го направят, то това ще е тяхна заслуга, не моя, не на някой друг“, коментира той.

Според Зарков БСП се е затворила, но пред нея все още има хоризонти, защото е единствената лява партия с представителство в парламента.

„БСП трябва да бъде прогресивна, голяма лява партия и в нея има хора, които да могат да го реализират. Но много ключова е ролята на хората, които задават посоката. В момента други, не аз, носят отговорност за нейното развитие. Мисля, че съвсем скоро БСП ще намери пътя, необходим не само за социалистите, но и за хората“, заяви Зарков.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *