24.07.2024

Андрей Чорбанов от ИТН: Отказах се от колата и охраната

В предаването „Лице в лице“ по Бтв Андрей Чорбанов, каза че се е отказал от колата и охраната на НСО. „Аз продължавам да съм нормален български гражданин и нямам нужда от тези привилегии.“

„Не успяхме да съберем необходимите подписи за референдум. Резултатът не е приятен, но не и разочароващ. Ние ще продължим да се борим за пряка демокрация. Ще настояваме да се промени Закона за референдумите и да се намали броя на подписите, необходими за свикване на референдум. Имаше много тежка капмания срещу нашия референдум. Явно гражданите се уплашиха и не посмяха да се подпишат. Колкото повече пряка демокрация има, толкова повече ще може да се чуе гласа на хората“, коментира той неуспешния опит на ИТН за провеждане на референдум за президентска република.

„Според мен в момента партиите може би са готови на много по-голям диалог, отколкото в предишните парламенти, когато и ние бяхме част от тях. България е изправена пред много важни решения и трябва да се търси диалог. Най-голямата поука, която си извадихме в ИТН, е, че не трябва да се доверяваме само на добрите намерения. Ние направихме компромиси и явно хората се разочароваха. Ние все още сме млада партия. Вижда се, че тези, които се отцепиха от нас, не успяха да постигнат нищо съществено. Ние се отказахме доброволно от властта. С бившите колеги от ИТН, които сега са част от ПП, няма какво да си кажа. Поддържам хладно мълчание. Те имат право на своя избор, а аз имам право да не одобря избора им. Няма какво да си кажа с тези хора“, разкри проф. Чорбанов.

„За нас е важно в един бъдещ кабинет да има експерти. Не е толкова важно да има политически фигури, колкото хора, които да могат да решават експертно проблемите. Това важи и за първия мандат, и за втория мандат. Не мога да кажа предварително дали ще подкрепим кабинет на ГЕРБ. Ние искаме да изчегъртаме системата и формата на управление на държавата от последните години. Най-важно е да се води такава политика. Аз съм оптимист за лидерската среща утре. Мисля, че двете водещи политически коалиции ще намерят общ език, защото е важно България да има редовно правителство. Ние ще сме разумна опозиция на една такава конфигурация“, категоричен бе зам.-председателят на НС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *