Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Вижте защо косата посивява

С възрастта косата става сива, тъй като произвеждащите цвят стволови клетки се „заклещват“ и обезсилват в космения фоликул, установи ново изследване върху животни, предава чуждестранната преса.

Косменият фоликул представлява кухина, в която е разположена т. нар. космена луковица, а в нея – самият корен на косъма. Луковицата е като „матрица“ от постоянно делящи се клетки с различни функции.

Цветът на косата се контролира от меланоцитни стволови клетки, които в процеса на съзряване произвеждат протеинови пигменти, превръщайки хората в брюнети, блондини и червенокоси.

По време на нормалния растеж на косъма тези клетки са в непрекъснато движение, като преминават напред и назад между различните отделения за растеж във фоликула, отбелязват изследователите. Тази способност е уникална за стволовите клетки, произвеждащи цвят, казват те.

Например, известно е, че стволовите клетки, които изграждат самия космен фоликул, се движат само в една посока по установена времева линия, докато съзряват. Това помага да се обясни отчасти защо косата може да продължи да расте, дори когато пигментацията ѝ се нарушава и тя посивява.

Изследователите откриват, че с възрастта все повече меланоцитни стволови клетки се задържат в средната част на космения фоликул – луковицата, докато косата старее, пада и след това многократно израства отново. Тези клетки вече не са в състояние да се движат напред-назад между луковицата и зародиша на косъма – долната част на фоликула, от която се образуват нови косми. Стволовите клетки, заседнали в луковицата на космения фоликул, не са в състояние да узреят правилно или да получат необходимите сигнали от тялото, за да произвеждат пигмент, съобщава изследователският екип в списание „Nature“.

В този двегодишен експеримент изследователите физически състаряват козината на мишки чрез изскубване и принудително израстване. В резултат на това броят на космените фоликули с меланоцитни стволови клетки в луковицата на фоликула се увеличава от 15% преди изскубването до почти половината след принудителното стареене.

Изследователите установяват, че тези заседнали клетки не са в състояние да се регенерират или да узреят в меланоцити, произвеждащи пигмент, защото не са получавали необходимите сигнали от организма.

Именно загубата на цветната функция на меланоцитните стволови клетки може да е причина за посивяването и загубата на цвета на косата„, казва съавторът на изследването Маюми Ито, професор в катедрите по дерматология и клетъчна биология в нюйоркския научен медицински център „Лангон“.

Ако това е вярно, поддържането на косата здрава и цветна ще включва намирането на начин да се освободят тези заседнали клетки, обяснява Ито.

Резултатите от проучванията върху животни невинаги се отнасят за хората. Новооткритите механизми обаче повишават възможността същото заседнало разположение на меланоцитните стволови клетки да съществува и при хората, пише БТА. Ако е така, това представлява потенциален път за обръщане или предотвратяване на посивяването на човешката коса, като се помогне на блокираните клетки да се придвижват отново между различните отделения на космения фоликул, уточняват от екипа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *