21.07.2024

Лена Бориславова: Единственият вариант да се преодолее недоверието към ГЕРБ е кабинет на малцинството

Заради последните 12 години от развитието на България нямаме доверие да тръгнем с правителство с представители и на ГЕРБ. Затова за нас единственият работещ вариант да се преодолее недоверието е кабинет на малцинството, който да е подкрепен от повече партии. Това каза Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

По думите й ГЕРБ не са против предложените в проектокабинета на ПП-ДБ лица, а срещу това, че няма представители от тяхната партия. „Правителство на всяка цена не е работеща формула, ако просто поставиш пионки, на които друг да казва какво да правят“, коментира тя.

По думите й ПП-ДБ слага картите на масата с предложение как да се осигури мнозинство. „Предложихме ротационното представителство. Предложихме управленска програма и кабинет, за да могат ГЕРБ да вземат своето решение. Нито за секунда не сме подвеждали българските граждани или ГЕРБ каква е нашата позиция. Ако партията на Борисов смята, че има по-добра реализация на първия мандат, да покажат каква е тя. Искаме да чуем техните коментари и да разберем каква е тяхната управленска програма“, призова Бориславова.

Позицията на ПП е константна и остава непроменена. Коалицията е готова да разговаря за управленска програма, но за това е необходимо емоциите да бъдат оставени на заден план.

НС трябва да започне законодателна дейност и да приеме ключовите закони, свързани със съдебната реформа. „Още тази седмица НС трябва да започне стъпки, за да покаже, че вижда България като модерна държава с контрол над всички. Невъзможни са компромисите с ценностите и обещанията ни, това включва и предложените министри в кабинета „Денков“, заяви Лена Бориславова.

Тя отбеляза, че лидерите на коалиция ПП-ДБ са направили стъпка назад и са демонстрирали експертност и политическа отговорност. „Не можем да сложим за финансов министър независим експерт, защото само на Асен Василев имаме доверие, че няма да се поддаде на изкушението да е следващият в списъка „Магнитски“. Асен Василев успя върху чужд бюджет и в условията на няколко кризи да доведе бюджетния дефицит до под 3%“, коментира Бориславова.

Тя смята, че ръководството на прокуратурата е загубило всякаква политическа и професионална приемственост. „На Сарафов му отне пет дни, за да разбере, че е бил подведен. Не е ли имало кого да попита? Това е загуба на обществено доверие в една институция, която и без това се ползва с ниско такова“, коментира Лена Бориславова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *