Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Никола Стоянов: Очаквам юни или юли да имаме едноцифрена инфлация

За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември – 18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация – под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7%. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата, каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред NovaNews.

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата. „Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране“, заяви той. И допълни, че в парламента ще бъде внесен проектозакон за надценките.

„Това значи от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка – до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават изкуствено печалбата веригите. В рамките на май е реалистично този проект да влезе в парламента и би трябвало бързо да мине“, прогнозира министърът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *