Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Атанасова: Да, аз съм жената, на която Гешев се обади, нашите отношения са институционални

Аз бях жената, на която г-н Гешев се обади по телефона. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Признанието е във връзка с изявлението на главния прокурор Иван Гешев, че се е обадил на един политик, който „счита за приятел“ – „политик жена“. Тя му е казала: „Разбери ме, бях до нея (до Мария Габриел), от нея го чух за пръв път“.

Няколко дни преди това номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че първата ѝ задача ще е да поиска предсрочното отстраняване на Гешев.

Атанасова е чула за това намерение на бившия вече еврокомисар от брифинга на Габриел за медии.

Отношенията ни с главния прокурор са институционални и служебни, подчерта Атанасова в отговор на въпроса дали са приятели с Гешев. Тя уточни, че го познава от повече от 10 години, а телефонът ѝ го имат много хора.

Той ми звънна, не аз на него. Ние за рецепти за готвене не сме си говорили, допълни Атанасова.

Мария Габриел си дава ясна сметка, че носи голяма отговорност, и то не защото е кандидат за премиер на ГЕРБ, а защото ако не се реализира първият проучвателен мандат, след това изглежда почти безнадеждна реализацията на втория и на третия мандат. Съвсем нехипотетична, а вероятна, е тезата да има 6-и предсрочни избори, каза тя. В момента България няма еврокомисар, защото Мария Габриел напусна, подчерта Атанасова.

Във всяка партия има хора, които са и експерти, и участват в политиката. Според Атанасова, ДБ са част от една коалиция, която ГЕРБ свали с вот на недоверие, и то за провал във финансовата политика. Така тя не вижда как те предлагат човек за финансов министър.

Странно беше, че БСП прекратиха преговорите, смята Атанасова, защото в продължение на дни те водели политически диалог, а последният им разговор е бил онзи ден.

Гласовете биха дошли от всички народни представители, които поставят държавата преди партията си или своята политическа принадлежност, твърди председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Ако не може да се постигне съгласие в първия мандат, то след това е изключително голям рискът за България, защото нямаме бюджет, добавя още тя.

Според Атанасова обаче очевидно целта на ПП-ДБ са предсрочни избори.

Тя призна още, че е гласът „въздържал се“ в ПГ на ГЕБ при вчерашното гласуване за шеф на правната комисия. На поста ПП излъчи Стою Стоев, 30-годишен, а ГЕРБ ги подкрепи с неохота поради джентълменската уговорка да се ротират шефовете на парламента и на правната комисия. Никола Минчев щеше да е по-адекватно предложение, коментира тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *