25.07.2024

Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не е нормално, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той не коментира трябва ли да се смени главният прокурор и посочи, че по-важен е Висшият съдебен съвет:

„Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт“.

Според Радев Народното събрание е абдикирало за проблемите в съдебната власт. Попитан добра ли е идеята правомощията на служебните правителства да се ограничат само до организиране на избори, отговори:

„Няма проблем, стига редовното правителство да не завещава тежки кризи на служебното. Стига да има компетенцията да пише закони, а не не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост и после всичките закони да ги прави служебното правителство. Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство“.

Попитан за коментар относно изявлението на премиера на Северна Македония по адрес на България, Радев посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

„Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство – недопускане на дискриминация“.

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към Република Северна Македония както Русия към Украйна, президентът заяви:

„Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичкии нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *