24.07.2024

ПСС: Условията за туризъм в планините са добри

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Добри са условията за туризъм в планините днес, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст.

Температурите са положителни – от три до 10 градуса. Облачността е разкъсана и духа слаб вятър. Над 2000 метра все още има снежна покривка. През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти с туристи.

Във фейсбук страницата на планинските спасители от отряд Лакатник се съобщава, че на 20 май е получен сигнал за бедстващи мъж и жена в района на Кобилини стени във Врачанския Балкан. Туристите са тръгнали от с. Оплетня в посока билото на планината, но са се отклонили от основната пътека и са се озовали в отвесен непроходим терен на нивото на вр. Остра могила.

Веднага е организирана спасителна акция от две страни – от Лакатник и от Враца. Четирима планински спасители и един доброволец от отряд Лакатник с високопроходим автомобил са подходили от долната страна на вече локализираните туристи. В същото време двама планински спасители от Враца са пристигнали в най-горната точка на терена, откъдето е проведена спасителната акция.

От ПСС – отряд Лакатник съобщават, че теренът е бил рисков, с падове и отвесни скали. Посредством въжета планинските спасители са фиксирали точки и са изградили парапет, чрез който са извели бедстващите, с помощта на самохвати. И двамата туристи са били в добро общо състояние с лека дезориентация и уплаха. Пострадалите са транспортирани до Лакатник около 21:00 часа в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *