Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Байдън обяви първата национална стратегия с над 100 мерки за борба с антисемитизма

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви вчера нова инициатива за борба с антисемитизма, състояща се от над 100 мерки, които могат да бъдат предприети от американското правителство и партньорите му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън изтъкна, че това е първата Национална стратегия на САЩ за борба с антисемитизма и че с нея се изпраща ясно послание, че „в Америка злото няма да победи“.

Стратегията, която се изготвя от месеци, има четири основни цели: да бъдат разбрани причините за антисемитизма и как е застрашена Америка от него, да бъде засилена сигурността на еврейските общности, да бъдат предприети мерки за борба с дискриминацията, базираща се на антисемитизъм, и изграждането на солидарност и предприемането на общи действия от различни общности в името на борбата с антисемитизма.

Еврейски организации приветстваха инициативата на американското правителство, отбелязва АП.

Същевременно американският президент обяви и номинацията си за председател на Комитета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Това е началникът на американските военновъздушни сили генерал Чарлз Браун.

„Генерал Браун си е изградил репутация на непоколебим и изключително ефективен лидер, на човек на отборната работа и доверието, който изпълнява с отличие“ поставените задачи, изтъкна Байдън при обявяването на номинацията.

Информация за номинацията на Байдън бе разгласена още в сряда. Ако бъде одобрен от Сената на американския Конгрес, Браун ще стане приемник на досегашния председател на Комитета на началник-щабовете Марк Мили и вторият чернокож, заемал този пост след Колин Пауъл (който беше председател на Комитета на началник-щабовете от 1989 до 1993 г.).

Байдън призова Сената да одобри кандидатурата на Браун. Засега обаче графикът на процеса по одобряване на кандидатурата на Браун не е съвсем ясен, отбелязва Ройтерс.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *