Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Шоубизнесът се смали без титаничната Тина Търнър

Световната сцена вече изглежда по-малка, по-бедна и по-скучна без титаничната Тина Търнър, която почина на 83-годишна възраст, след дълго боледуване, съобщи „Труд бг“. Мик Джагър написа, че скърби за своята „невероятна и извънредно талантлива приятелка“. Елтън Джон я описа като „тотална легенда в студиото и на сцената“. „Тя беше недосегаема, една от най-вълнуващите и наелектризиращи световни изпълнителки“, каза още Елтън.

Реакции валят от цял свят, а музиката на Тина звучи постоянно. „Тина Търнър, „Кралицата на рокендрола“ почина мирно на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария“, се казва в официалното изявление.

Родена е като Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock) на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата є продължава повече от 60 години, тя получава широко признание и множество награди. Родена и израснала в американския Юг, тя става и швейцарски гражданин.

Започва кариерата си като музикант в средата на 50-те години, когато става певица на Кингс ъф Ритъм на Айк Търнър. За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю. Успехът идва с поредица от големи хитове, включително A Fool in Love, River Deep – Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits. В автобиографията си „Аз, Тина“, тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разделят и разведат през 70-те. Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974, цитирайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена.

След развода с Айк Търнър тя отново построява кариерата си чрез изпълнения, макар че отначало има трудности при оставянето на отпечатък върху музикалните класации като солов творец. В началото на 80-те, тя се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983 Let’s Stay Together, последван от изданието на петия є солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят. What’s Love Got to Do With It, най-успешният сингъл от албума, по-късно е използван като заглавие за биографичен филм, адаптиран по нейната автобиография. Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното, включващо роля в рок мюзикъла от 1975 г. Томи и главната роля в блокбъстъра „Лудия Макс 3“ с Мел Гибсън, както и кратка поява в „Последният екшън герой“ от 1993 г.

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, тя е наричана още Кралицата на рокендрола. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока със своите осем награди „Грами“ и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Тина бе легендарна с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера. През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето „Тина!“ по повод на 50 годиншия юбилей. Турнето на Търнър се превръща в едно от най-успешните в историята.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *