21.07.2024

ЕК съобщи, че „Туитър“ е напуснал доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията

Социалната медия „Туитър“ се е оттеглила от доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията в интернет, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия.

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че „Туитър“ е напуснал доброволния Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията. „Задълженията обаче остават. Можете да избягате, но не можете да се скриете“, заяви Бретон в своя публикация в „Туитър“ късно снощи.

Кодексът включва задължения за проследяване на политическата реклама, спиране на монетизирането на дезинформацията и работа с проверители на факти.

Бретон заяви, че от 25 август борбата с дезинформацията ще бъде правно задължение съгласно т.нар. закон на ЕС за цифровите услуги. Новият закон предвижда, че компаниите ще трябва да следят платформите си за вредно съдържание като дезинформация и да въведат протоколи за блокиране на разпространението на опасни материали. Дружествата също така ще трябва да увеличат прозрачността по отношение на взаимодействието с потребителите и да опростят споразуменията с потребителите.

„Нашите екипи ще бъдат подготвени за прилагане на законодателството“, написа Бретон.

„Туитър“ и други платформи за социални медии, включително „ТикТок“ (TikTok), „Мета“ (Meta) и „Гугъл“ (Google), подписаха доброволния кодекс през 2018 година.

През февруари Комисията публикува доклади относно това как онлайн платформите прилагат кодекса. Тя отбеляза, че „Туитър“ не е предоставил „конкретна информация и целеви данни“, свързани с ангажиментите за прозрачност.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *