21.07.2024

Путин: Украинското нападение с дронове срещу Москва цели да провокира Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че най-голямото досега нападение с дронове срещу Москва е опит да се сплаши и провокира Русия и че противовъздушната отбрана около столицата ще бъде засилена, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия съобщи, че осем дрона са били насочени към жилищни райони в Москва и Московска област – с население от над 21 милиона души – в ранните часове днес, но са били свалени или отклонени със специални електронни заглушители.

Путин определи нападението, което доведе 15-месечната война в Украйна до сърцето на Русия, като терористичен отговор, дошъл след като Русия нанесе удар по украинското военно разузнаване преди няколко дни.

Украйна, каза Путин, е избрала пътя на опитите за „сплашване на Русия, руските граждани с атаките срещу жилищни сгради“.

„Това е явен признак на терористична дейност“, подчерта той.

Противовъздушната отбрана около Москва, която като столица на най-голямата ядрена сила в света вече е защитена от обширна система за ранно предупреждение, ще бъде засилена, каза руският президент.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк отрече Киев да е участвал пряко в нападението срещу Москва, но каза, че Украйна с удоволствие наблюдава събитията и прогнозира, че предстоят още такива.

Има малко признаци на мир в една от най-смъртоносните войни в Европа след Втората световна война, а Москва многократно предупреждава, че Западът ескалира войната, като снабдява Киев с толкова много оръжия, отбелязва Ройтерс.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *