Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Министър Асен Василев вчера участва в заседанието на Съвет ЕКОФИН

Министърът на финансите Асен Василев участва вчера в редовното месечно заседание на министрите на финансите от ЕС в Люксембург. В дневния ред бяха включени теми от областта на данъчното облагане, финансовите услуги, прегледа на икономическото управление, механизма за възстановяване и устойчивост, европейския семестър и станалата традиционна тема за икономическите последици от руската агресия срещу Украйна.

Съветът проведе общ дебат по законодателния пакет „ДДС в ерата на цифровите технологии“, представен от Европейската комисия в края на 2022 г. Предложенията имат за цел да стандартизират изискванията за предоставяната информация от данъчно задължените лица, адаптирането на правилата за ДДС спрямо съществуващите дигитални платформи и разширяване на обхвата на системата за обслужване на едно гише.

В своето изказване по темата българският финансов министър Асен Василев подкрепи направените предложения за подобряване на координацията и хармонизацията в сферата на ДДС с цел едновременно намаляване на административната тежест за данъчно задължените лица и засилване на борбата срещу измамите. Министърът също така подчерта важността държавите членки да запазят възможността за избор за въвеждане на правилата за електронно фактуриране на национална ниво.

Министрите дискутираха и предложената реформа на рамката за икономическо управление на Съюза. Министър Василев изложи българската позиция като подчерта, че ЕС върви към нов набор от правила, тъй като настоящият не дава желания резултат. Той посочи, че дългът в ЕС нарасна вместо да остане на устойчиви нива. Европа изостава и от гледна точка на икономически растеж. Според него един от основните проблеми на настоящите правила е спазването им, което е свързано с факта, че те не отразяват политическите реалности. Министърът смята, че с новото предложение на ЕК се приближаваме до намирането на решение на този проблем. България счита, че е необходима по-голяма автоматичност при откриване на процедурата при прекомерен дефицит.

Трябва също да се гарантира, че целите на правилата са политически устойчиви. В противен случай ще има много изключения, специфични за отделните държави членки, което ще ни върне в настоящата ситуация. За държавите членки с високи нива на дълга и дефицита стабилността следва да бъде доминиращ приоритет. За държавите членки с ниски нива на дълга и дефицита доминиращият приоритет следва да бъде растежа, коментира министърът. Той увери, че България ще работи активно с ЕК и с другите държави членки за подобряване на предложението на ЕК. Трябва да се гарантира наличието на единен набор от правила, както и че процесът няма да се политизира, посредством включването на прекалено много изключения от правилата.

Европейската комисия информира министрите относно актуалното състояние по отношение на усвояването на макрофинансовата помощ от ЕС за Украйна.

Министрите дадоха насоки по подготовката на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на държавите от Г-20, на 14 – 18 юли 2023 г.

В рамките на форума министър Асен Василев се срещна с изпълнителния заместник-председател на ЕК по въпросите на икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис. Двамата обсъдиха присъединяването на страната ни към еврозоната.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *