Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Сарафов: Политиците да спазват духа на Конституцията и да не се месят в съдебната система

Във връзка с различни позиции на представители на политическите партии и в качеството ми на временно с изпълняващ длъжността главен прокурор, избран от компетентната прокурорска колегия във ВСС, съм длъжен да заявя, че: Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите.

Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт. Това посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото“, посочва още той.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *