Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Акад. Денков: Възстановяването след наводненията ще струва милиони

Възстановяването на инфраструктурата ще струва милиони левове, трябва да се направят оценки. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков.

Той оцени първата реакцията на институциите – областната управа, кметовете – като много добре координирана.

Според него контролът върху това каква вода да се изпуска, накъде да се насочва техниката е позволило най-тежкият период да бъде овладян.

„Непосредствената опасност намалява, рисковете намаляват. Все пак трябва да се внимава за населените места, които са долу по поречието, като Мизия. Там водите все още могат да се покачват известно време. Но по всичко изглежда, че най-критичният период е преминат“, заяви акад. Денков.

Трябва да се подготвят заявките на хората за нанесените, за да може да се задвижи механизма на социалното министерство и да се изплатят още през юни компенсации, посочи премиерът.

На конкретния въпрос какви средства ще получат хората, акад. Денков отговори: „Има няколко линии, по които хората ще получат средства. Това, което министър Шалапатова увери, едната линия е описания на щетите. 1512 е максималната помощ. Втората линия е свързана с повредени уреди, там максималната сума е 2500 лева. Едното допълва другото. Третата линия активирани възможностите там, където е залята кухнята, хората да използват услугата за безплатен обед. Четвъртата линия е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете. Това не е работа на военните, които ще се изтеглят утре“.

Той посочи, че успоредно с това трябва да се придвижи и процеса за възстановяване на разрушената инфраструктура – мостове, улична настилка. „Още утре започват първите срещи на вътрешния министър, който е ръководител на Комисията за бедствия и аварии, за да започнат проектите максимално бързо да се възстанови инфраструктурата. Нека да минат първо оценките, за да видим какви са нуждите. Това, което обсъждаме е, че средствата, които са необходими за почистване не са толкова големи, по-скромен размер са. Възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове, нека се направят оценките“, подчерта Денков.

Всички кметове поставиха като проблем, че като мине кризата, не се работи регулярно – изчистване на корита, строени диги. Това е ангажимент, който поех – да видим как да работим регулярно, за да няма пак наводнения, каза премиерът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *