25.07.2024

Кои са държавите на бързата писта за елиминиране на пушенето

Бездимните алтернативи имат огромна роля в намаляването на тютюнопушенето, а световният опит показва, че държавите, които ги използват като инструмент в борбата с цигарите, са тези, които отбелязват най-голям напредък в спрявянето с проблема.

„По-либералните регулации за бездимните алтернативи намаляват нивата на тютюнопушенето в съответната държава“, категоричен беше проф. Питър Хайек по време на лекция във Вашингон на годишната среща на учените по темата E-cigarette Summit. Проф. Хайек посочи и някои от добрите примери: Великобритания, която предпочете вейпинг пред тютюневия дим, Швеция, която намали болестите, замествайки цигарите със снус и Япония –  където продажбите им спаднаха с 30% след навлизането на устройствата с нагряване на тютюн на пазара.

„Ползата за общественото здраве от бездимните алтернативи ще става все по-ясна с натрупването на повече информация за употребата на различните продукти без горене“, казва проф. Хайек, който е директор на Института по обществено здраве Улфсън в Университета „Кралица Мери“ в Лондон.

Кой ще е първият Остров без дим?

Безпорният пионер в прилагане на подхода за намаляване на вредата е Обединеното кралство, където подкрепата на отказващите се от пушенето, замествайки го с вейпинг, е държавна политика от най-дълго време. Тенденцията е все по-малко пушачи, а целта е Великобритания да стане първият Остров без дим до 2030 г. Стъпките до това са последователни, независимо от политическите процеси. През 2020 г. бившата Агенция по обществено здраве на Англия съобщи, че според тяхната статистика вейпингът в съчетание с психологическата помощ са най-ефективното средство за отказване от пушенето в страната.  В последната си кампания Swap to Stop (Замени, за да спреш) правителството осигурява безплатно първите вейпинг продукти за пушачите, които искат за спрат да пушат, като по този начин ги стимулира да намалят вредата от цигарите.

Най-близо до целта да елиминира пушенето засега изглежда Нова Зеландия, където вече само 8% от населението са пушачи. За сравнение преди 40 години те са били 32%. Планът на страната се фокусира върху пушенето, а не върху никотина.

Появата на вейпинг продуктите през последното десетилетие промени възможностите за хората, които пушат. Тези, които не са готови да спрат или не могат да го направят, сега имат алтернатива с много по-малко разходи и риск за здравето, посочват здравните власти в кампаниите си. За да постигнат целта регулациите им предвиждат различни данъци, достъпност и информация, съпътстваща различните тютюневи продукти.

„Ще станем Остров без дим, защото направихме цигарите по-малко достъпни и по-регулирани от електронните цигари, за които науката твърди, че са с намален риск. Нова Зеландия вероятно ще достигне 5% тютюнопушене, защото законодателството  се адаптира към пазара на никотин в полза на намаляване на вредата“, казват държавните експерти по обществено здраве.

Канада – а сега накъде?

Снимка: Pixabay

Според статистиката между 2021 г. и 2022 г. в Канада се наблюдава безпрецедентен спад от 12% в продажбите на цигари.  Нивата на тютюнопушене са намалели от 16% (4,9 милиона) на 12% (3,8 милиона канадци) само в рамките на 3 години от 2018 г. до 2021 г . По-дълъг поглед назад във времето показва, че пушат два пъти по-малко хора, отколкото преди 20 години – от 23% през 2003 г., днес канадците, които палят цигара са под 12%.

Експертите отдават успеха на активното прилагане на вейпинга като средство срещу пушенето, но в последните месеци спорът как да се продължи Стратегията, регулираща  тютюна и вейпинга, също стои на дневен ред. Причината е увеличеният брой вейпъри сред младите.

„Да помогнем на канадците да спрат да пушат, използвайки средствата, които са подходящи за тях“, е мярка, която правителството в Канада е наложило отдавна. Властите признават, че редица канадци се опитват да откажат цигарите чрез по-безопасен прием на никотин и според тях „пълното преминаване към вейпинг е по-малко вредно, отколкото продължителното пушене“.

Последните рестрикции спрямо тютюневите продукти в страната обаче ограничават и вейпинга заради увеличаващия се брой вейпъри сред младите. Налагането на екстремни мерки ще спре вейпинга да постигне напълно потенциала си за намаляване на вредата, но е добре да се направи нещо, за да се реши проблема с достъпа на младите хора, смятат експертите по обществено здраве.

„Видяхме успеха в борбата с пушенето, когато дадем на хората алтернатива. Не трябва да ограничаваме пушачите от правото да имат избор за намалена вреда“, посочва Дейвид Суинър, професор по психология в Юридическия факултет и председател на консултативния съвет на Центъра за здравно право, политика и етика към Университета на Отава.

За повече научна информация към пушачите за намаления риск от бездимните продукти спрямо цигарите призовават и експертите от най-строгият регулатор – FDA.

„Няма напълно безопасни никотинови продукти, но различните тютюневи продукти имат различни нива на риск, като тези с горене са с най-висок“, казва Браян Кинг, директор на Центъра за тютюневи продукти в Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).  Сподер Кинг следващите стъпки в контрола на тютюна са в посока повече гласност и комуникация за науката в посока нивото на вреда на различните продукти – цигари, електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн, снус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *