Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Наталия Киселова: Не трябва да бъде премахната длъжността главен прокурор

„Членовете на ВСС, колкото и с не голяма популярност да се ползват сред юристите и да са с изтекъл мандат, са длъжни все пак да спазят закона, а той изисква, след като е овакантена длъжността главен прокурор, да открият процедура по избор на такъв“.

Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, конституционалист и университетски преподавател.

Тя уточни, че независимостта на съдебната власт не бива да бъде извеждана в абсолют:

„Дейността на съдебната власт трябва да бъде в рамките на разбирането за правосъдие“.

Според нея декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, ако бъде приета, може да е и формален повод, но „много по-голямо основание в дебата, когато се обсъжда това, ще бъде това, че има допуснато вече искане пред КС и предстои произнасяне:

„Доста изходи можем да видим. Единият, този който е предвидил законът, е към Димитровден да има избран нов главен прокурор, ако се запази съставът на сегашния ВСС. Може да бъде спряна процедурата и да се изчака произнасянето на КС, а междувременно да бъде променена Конституцията. Възможно е и нещо друго да измислят във ВСС. Според мен все пак си дават сметка в какво време живеем и ще забавят темпото, няма да изберат и Борислав Сарафов ще продължи да изпълнява длъжността главен прокурор“.

По думите на Наталия Киселова, ако има промени в Конституцията, а след това и в Закона за съдебната власт и избор на нови членове на ВСС, може да се стигне и до началото на 2024 г. с временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

„Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е подобрило кой знае колко. Причината не е само в личността, въпреки че тя засилва ефекта от нормите, а редът, по който се избира. За разлика от председателите на върховните съдилища главният прокурор не е пръв сред равни, а неговият глас може да доминира – както в прокурорската колегия, така и в организационната дейност на прокуратурата. Проблемът е как да се запази единната прокуратура, който осъществява единната държавна политика, и трябва да се гарантира еднакво спазване на закона във всички краища на страната. И в същото време да няма възможност с тази власт да се злоупотребява“, коментира доц. Киселова.

Мнението на конституционалистът е, че не трябва да бъде премахната длъжността главен прокурор, тази длъжност би трябвало да гарантира еднаквото и точно прилагане на законите от прокурорите:

„Премахването ѝ може да стане с Велико народно събрание, защото ще промени съществено структурата на съдебната власт“.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *