Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Денков: Шансът войната в Украйна да се пренесе в съседни държави е незначителен

Има риск войната в Украйна да се пренесе към държави членки на НАТО, но той е изключително нисък. По-сериозен е шанса да се възпламенят Западните Балкани. Там се вижда сериозно руско влияние. Опасностите, за които говорим са предизвикани от един и същи източник.

Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти във Вилнюс. Той участва в срещата на върха на НАТО в латвийската столица.

В правилата на НАТО за да се приеме нов член не трябва да има териториални спорове и да се водят бойни действия. Има ясна перспектива Украйна да се присъедини в близко време, поясни той.

Министър-председателят посочи, че формулировката за Украйна е ясна. Тя има пълна подкрепа в бъдеще да стане член на НАТО. За целта обаче трябва две неща да бъдат изпълнени. Това са условията, които ще се дефинират от страните членки и одобрението на алианса. Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно, поясни Денков.

Между Русия и Украйна има пълномащабна война. Ние не подкрепяме употребата на касетъчни боеприпаси. Русия от своя страна не е подписала споразумението и използва такива боеприпаси. Нормално е Украйна да търси решение на този проблем, ние не можем да я съдим, подчерта той.

По отношение на българските въоръжени сили Денков подчерта, че България трябва да надгради въоръжените си сили. Работим по въпроса, въпреки, че има забавяне. През 2025 г. очакваме първите самолети F-16, подготвят се два мултифункционални кораби и осигуряване на бронирани машини за пехотата, каза още той.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *