Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Крум Зарков: ВКС беше изправен пред огромно предизвикателство

В предаването „Още от деня“ по БНТ Крум Зарков, каза че едно от най-ценните неща в Конституцията е институтът „Служебен кабинет“. „Това правителство се е захванало с промени в Конституцията. Имат пълното право на това, но аз апелирам много внимателно да се действа с основата на българското право и държавност, защото това не е конюктурен въпрос. Има неща, които могат да се оправят, да се съсредоточат върху тях.“

Не е изсъхнало мастилото от доклада за върховенстсвото на закона, който публикува ЕК, и който даде основание да пуснат писмо до всички и да кажат, че мониторинговия механизъм трябва да бъде прекратен, обясни Зарков. „Един много важен закон – този за разследване на главния прокурор беше приет от сегашния парламент. Няколко часа след като беше избран първия съдия, който да стане атхок прокурор се подложи на съмнение как тя се избира. Струва ми се, че думите на еврокомисаря по правосъдие, който казва – много е важно, че направихте законите, още по-важно е те да бъдат приложени, се четат обратно“.

Поставя се под въпрос системата, по която се избира този съдия и тъй като сме в средата на една процедура, ВКС беше изправен пред огромно предизвикателство, категоричен е Зарков. „Сега ВСС, утре трябва да завърши процедурата, с която този съдия да стане за определен период прокурор и да започне да работи по определени казуси“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *