Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Общество Политика

Богдан Богданов: С 3516% е скочил вносът на слънчогледово масло у нас

Драстичен ръст на вноса на слънчогледово масло отчете министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на парламентарния контрол.

От ПГ на ГЕРБ/СДС го попитаха какво е влиянието на вноса на слънчогледово семе от Украйна върху пазара у нас. По данни на Евростат за периода 2013-2020 броят на предприятията в производството на растителни и животински масла и мазнини намалява в България. В началото на този период предприятията са били 76- сега 57. Делът им в общия дял на предприятията в преработващата промишленост е 0,19%. Секторът се окрупнява в последните години, изтъкна министър Богданов.

Въпреки че предприятията намаляват, расте броят на заетите в тях с 0,5% годишно. 2200 души работят в бранша през 2021 година, по данни на икономическия министър. Приходите в сектора достигат 1.3 милиарда евро. През 2020 износът на роден слънчоглед нараства. Основно изнасяме за Германия, Испания, Гърция, Китай и др. През 2022 вносът намалява.

Но при слънчогледовото масло обаче има ръст от 3516%. Основно става въпрос за нерафинирано олио. Внесли сме 218 000 тона. Внасяме основно от Украйна, Молдова и Румъния. Богдан Богданов подчерта, че нашите производители основно са експортно проектирани.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *