Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Николай Младенов: Хеликоптерите могат да поберат до трима седящи пациенти и само един лежащ

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва, когато има над 50 км дистанция до болницата и при условие че не може линейка да стигне до обекта. Това каза проф. Николай Младенов – началник на Клиниката по анестезиология в МБАЛ „Токуда“, в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. Той ръководи подготовката на медицинските екипи за въздушната помощ.

За подготовката на екипите по ХЕМС отговаря добре подбран екип от няколко болници – „Пирогов“, МВР болница, ВМА и Правителствена болница, уточни той. „Подготовката се осъществява в 7 основни направления – бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят“, обясни той.

Групата от обучаващи се е около 100 души и включва лекари и сестри. „Това е доста хубаво, но и стряскащо, защото извличаме от частта, която е най-наситена с болници – София-град и област, както и Плевен. Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще дойде първият, зоната София – Плевен трябва да бъде покрита. Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии – трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти“, смята проф. Младенов.

По думите му първият пристигнал на мястото на инцидента екип ще направи медицински триаж и ще определи степента на спешност. „При избора на обучаващи се не сме наблегнали на възрастта, а на високото ниво на медицински знания, главно реанимационни екипи. Реаниматорът д-р Татаров е пример за такъв, той има уменията и качествата да се справи при екстремни ситуации“, даде пример той.

Хеликоптерите могат да поберат до трима седящи пациенти и само един лежащ. Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. „Засега сме предвидили работа до 18.00 часа по зимно разписание и до 20.00 часа през лятото“, отбеляза специалистът.

С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване, допълни проф. Младенов.

Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе.

Летателната спешна помощ изисква и високо ниво на интерфейс от страна на болниците.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *