13.07.2024

Андрей Райчев: Президентът по-скоро отговаря, отколкото воюва с някого

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Андрей Райчев, каза че президентът по-скоро отговаря, отколкото воюва с някого. „Във властта наблюдаваме, че трима противници се съюзиха. Така функционира все по-добре кабинетът. Кой е опозицията? Кой е лошият? Костадинов е много малък. Президентът играе Черният Петър. Радев е набутан в ролята на опозиция, заради съюзяването на противниците в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.“

„Когато се карат Румен Радев и Кирил Петков това е спор между един милион срещу половин милион души. 60% мислят това, което казва Радев – 20% мислят това, което правителството говори. Разцеплението е в българския народ. Има едно дълбочинно разцепление в България, което се засилва“, посочи той.

Според него има един парадокс – „ПП идват на власт с либералите. Те, обаче стават все по-злобни, казват все по-резки неща“, обобщи Райчев и даде пример с призивите за ново ДС.

„Аз имам отговор на всичко това – те знаят, че властта им е дадена на ужким. Всеки един момент Бойко Борисов може да каже: „Край“ и всичко да приключи. Те се дразнят от това“, обясни социологът.

Андрей Райчев коментира и конфликтът в Украйна. Андрей Райчев обясни, че по темата за украинският дебат България изостава от реалността и е на нивото отпреди 6 месеца. След срещата на НАТО във Вилнюс и изявлението на Байдън няма такъв въпрос, каза още той.

„Думите на Байдън, че „Путин вече загуби войната, може да се тълкуват като: „Аз спечелих войната“. САЩ е големият победител. Страната си продава шистов газ, ликвидираха границите-мостове в Европа, всички центробежни сили в Европа затихнаха, Русия е отслабена. Построен е отбранителен фронт, не нападателен. Образувана е границата. За съжаление Украйна ще плаща сметката. 80 на сто ще стане член на НАТО. САЩ постигнаха целта си. Русия е в ужасно положение, тя е в изолация. По-нататъшният процес в Русия е да се разпадне или да бъде свален Путин. Войната върви към умирение. За нас най-лошото е да стане нещо в Черно море или НАТО да реши, че сме нелоялни съюзници. Ние издаваме подходящите звуци“, описа ситуацията социологът.

„Ние стоим върху дъска над един трап, в края на която дъската стои Бойко Борисов. Г-н Гешев отнесе всичко, а Борисов е крепителят на стабилността. Не виждам ГЕРБ да губи. ПП беше формула на обединение, а стана една партия, която се долепи до ДБ. В България има един милион души, които се чудят за кой да гласуват, но те не са потенциални избиратели на ПП“, каза още Райчев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *