Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Асен Василев: 2 млрд. лева кредити с ниски лихви за малките и средни предприятия

Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити с по-ниски лихви за малките и средни предприятия, така че техните инвестиционни програми да не пострадат в момент на вдигащи се лихви. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет на церемония по подписването на финансово споразумение между ЕИБ и ББР.

Подписването на това споразумение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в България вървят от доста отдавна, посочи Василев. Той припомни, че тип финансови инструменти през 2013 г. за първи път стигнаха в широк аспект до бизнеса чрез „Джереми 1“ и „Джереми 2“. По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше частично или почти напълно от държавата под някаква форма. По този начин фирми без достатъчно обезпечение и достъп до кредитиране по линия на „Джереми 2“, фирми, които имаха обезпечение, успяваха да получат заеми, посочи Асен Василев.

„В европейките програми са заложени над 600-700 млн. лв. Заедно с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, прави над 1,5 млрд.лева, които ще достигнат до българския бизнес“, каза Асен Василев

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *