21.07.2024

Кирил Петков: Няма съглашателство и раздаване на позиции

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Кирил Петков, каза че тази инициатива абсолютно си заслужава, защото това е ключов актив на държавата, стратегически обект, това е вратата към европейското пространство. „Това една много добра стъпка, която е много закъсняла. Радвам се, че днес имаше мнозинството концесията да бъде прекратена.“

Европейският регламент дава право на такова прекратяване, така че сме изцяло с европейското законодателство. Риск за щети почти не съществуват, добави той.

Съпредседателят на ПП коментира и отношенията с ГЕРБ – СДС.

В мнозинството непрекъснато има конфликт и конкуренция, но ако крайният резултат на това напрежение са добри резултати, цялото това нещо си заслужава. Ако резултатите не са добри, значи не си е заслужавало. Засега резултатите са добри, заяви Петков.

По повод днешните скандали в парламента отбеляза: „Ядосването няма значение, защото никой не ни е вкарал в този парламент да сме спокойни – значение има крайният резултат“.

Кирил Петков отрече ПП – ДБ да е в коалиция с ГЕРБ – СДС и ДПС: „Тези конфликти нямаше да ги има, ако сме заедно. Не сме заедно, имаме някои общи приоритети. Заради тях трябва да намерим начин Народното събрание да приеме съответните закони“.

По повод механизма за гарантиране на реформаторската програма на кабинета, който се очаква да бъде подписан от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС идната седмица, Петков каза: „Опитваме се да структурираме механизъм, в който да координираме действията си, за да постигнем тези резултати. Ще подпишем този документ с надеждата, че с конкуренцията ще постигнем контролиращи функции в двете посоки и крайният резултат ще е по-добър. Няма съглашателство и раздаване на позиции, а конкурентен принцип. Разликата с квотния принцип е, че търсим хората, които реално ще свършат работата за гласоподавателите, за всички ни“.

В отговор на въпрос ще бъдели успешна съдебната реформа, съпредседателят на ПП заяви: „Разчитаме най-накрая, след 30 г., да направим промяна в Конституцията, която да покаже, че реформираме механизма, по който през тези 30 г. Новият Висш съдебен съвет да бъде на база на новите правила, а не на старите правила, които ще доведат до същия резултат. Има риск, но съм сигурен, че си заслужава, ако искаме промяната да се случи. Единственото нещо, което ни мотивира, е чувството за дълг към това, което сме обещали“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *