18.07.2024

Омбудсманът Ковачева: Ще внеса промени промени в НК, защото има „бяло петно“ в него

Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има „бяло петно“ в него, каза в BTV „Тази сутрин“ омбудсманът Диана Ковачева във връзка със случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче бе нарязано с макетен нож от мъж. Вследствие на раните получи 400 шева.

Бялото петно се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство, са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма текст за инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение, обясни Ковачева.

Именно затова с новата сесия на парламента тя ще внесе такива предложения за криминализиране на точно този тип деяния, които остават ненаказани.

Изправени сме пред пореден случай на тежко, брутално, жестоко насилие, което очевидно не е имало за цел да убие, а да даде урок. Да дамгоса, да остави белег завинаги и да накаже. Абсолютно недопустимо и шокиращо, заяви омбудсманът.

По думите на Ковачева няма обяснение за тази „странна промяна“ в правната квалификация на деянието между първа и втора инстанция.

При всички случаи е странно защо едно лице, което е било осъждано вече два пъти за тежко насилие, на практика е било освободено при условие, че очевидно е имало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, коментира още Диана Ковачева.

По думите ѝ в такива шокиращи случаи като този в Стара Загора съдът, ако реши, дори може да отиде на място и да види какво е състоянието на човек, който е пострадал.

Законът за домашното насилие беше приет. Факт е, че има доста сериозни компромиси вътре. Партньорските връзки останаха извън хипотезата на закона. Случаи като тези в една интимна връзка продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие, каза още Диана Ковачева.

Тя отново е внесла предложението си за отпадането на системния характер в Наказателния кодекс. Също така настоява за дефиниране на насилието. Според нея има нужда и от практически стъпки и задължителна терапия за насилника.

Задължителна терапия с насилниците, задължително обучение и за полицаите, които да реагират с разбиране към проблема. Липсва толерантност и в обществото. За съжаление, има много стереотипи, с които ние все още не сме се преборили. Идеята, че някой е твоя собственост, че може да го наказваш с физическо и психическо насилие, посочи Ковачева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *