Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проверки на магистралите: МРРБ и АПИ ще обследват пътищата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изготвят график за обследване на магистралите и скоростни пътища в страната, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Проверките ще започнат до месец, като приоритетно ще се обследват пътни участъци в гаранционен срок, тъй като за тях строителите носят отговорност към момента. Регионалният министър Андрей Цеков съобщи по-рано днес в ефира на „Здравей, България“ за предстоящото начало на контрола.

За повече оперативност и прецизност в работата ще се използват георадарни уреди и скенер за равнинност. При наличие на индикации за намалена дебелина на пътната конструкция ще бъдат направени и допълнителни изпитания и проби, включително чрез серии от шурфове и тестове за носимоспособност.

При констатиране на по-тънка асфалтова настилка проби ще се вземат през определено разстояние от асфалта според официално утвърдената Методика на Института за пътища и мостове.

МРРБ не оспорва резултатите от извършените до момента проверки на пътните настилки. Пробите, които са взети през последната година от участъци от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и от Северната скоростна тангента, са единични, се казва още в съобщението.

Според министерството проверките, извършени по времето на служебния регионален министър Иван Шишков, са направени на обекти с изтекли гаранционни срокове, като единичните обследвания не са извършени по утвърдената методика на Института за пътища и мостове. Затова те не могат да се използват за генерални заключения за цялостното състояние на пътната настилка по съответните участъци. Докладите от тях са предадени на прокуратурата, уточняват от ведомството.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *