Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Здраве Красота & Здраве

Лекар обяви кои са най-вредните храни за червата

Излишъкът от прости въглехидрати, както и пържени и мазни храни могат да нарушат функцията на червата. Това сподели общопрактикуващият лекар, диетолог, доктор на медицинските науки Маргарита Королева.

„Сладките храни, излишъкът от прости въглехидрати ще задействат процеса на ферментация в червата. На този фон флората, процесът на храносмилане и усвояване на хранителните компоненти се нарушават“, отбеляза специалистът.

Освен това според нея много хора имат скрита хранителна непоносимост към определени храни. Употребата на последното може да повлияе неблагоприятно на работата на червата. За да се идентифицират такива продукти, се препоръчва да се направи анализ за латентна хранителна непоносимост.

Имунната система не приема продукт, който е в зоната на непоносимост, а ензимната способност на червата не може да насочи всичките си ресурси към храносмилането и асимилацията на тези хранителни компоненти. Те ще разрушат целостта му. В резултат на това няма да се образува пул от витамини от група В и други биологично активни вещества, които червата произвеждат сами.

Освен това мазните и пържените храни не са полезни за червата, така че е по-добре да ги консумирате възможно най-малко. „Пърженото и мазното са сложни храни, които трудно се усвояват. Те са един вид баласт за червата, на който той трябва да отдели много време и усилия“, обяснява диетологът.

Въпреки това, за да се поддържа здравето на червата и нормалното му функциониране, е необходимо в диетата да се включват храни, богати на фибри.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *