13.07.2024

Президентът: Държавата се управлява задкулисно

Президентът Румен Радев обяви, че държавата се управлява задкулисно и правителствената коалиция не чува хората.

Според президента признанието на Бойко Борисов, че е имало среща с Алексей Петров е признание, че държавата се управлява задкулисно:

„А когато държавата се управлява задкулисно, тя е слаба, а когато държавата е слаба, мафията е силна. Това е самопризнание на участниците в тези разговори. Нека те дават обяснение“.

По-рано днес министър-председателят Николай Денков каза, че трябва да се преформулират правомощията на президента, за да се възстанови принципа на разделение на властите.

Румен Радев посочи:

„Няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков. Важно е какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Все по-ясно на всички е, че държавата се управлява задкулисно. Точно затова  и управляващата коалиция не чува гласа на народа. И по отношение на смяната на Националния празник, аз заявих на Шипка, че 3-ти март е червената линия на народното търпение и ние ще защитим историята, достойнството и бъдещето си от тези посегателства с всички демократични средства и ако се наложи – и чрез всенародно допитване“.

„Цените растат, скандалите се множат, а те (управляващите) се готвят да похитят Конституцията, да сменят националния празник, да подчинят политически МВР и службите, за да се окопаят във властта. Това отклонява страната ни от демократичния път на развитие, от самите принципи и норми на правене на европейска политика“, категоричен е държавният глава.
Радев е категоричен, че когато държавата се управлява задкулисно, тя е слаба, а когато държавата е слаба, мафията е силна.

Държавният глава каза още, че ще реши дали подпише назначението на Живко Коцев за Главен секретар на МВР, след като се запознае с цялата информация за досегашния заместник на подалия оставка Петър Тодоров.

Президентът подчерта, че уважава мотивите на главния секретар на МВР Петър Тодоров да подаде оставка.

„Това е поредният достоен професионалист, принуден да напусне от управляващите, които искат да превземат местната власт чрез МВР и да използват службите за тясно-партийни, а и дори и лични цели“, каза той, като посочи, че това се вижда в момента с парите по Плана за възстановяване е устойчивост.

Вчера президентът бе на посещение в Неделино, където откри 22-ото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *