Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Кантарджиев: Новият вариант на ковид „Пирола“ причинява възпаление на очите

Новият вариант на ковид „Пирола“ често причинява възпаление на очите. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ проф. Тодор Кантарджиев.

„Възпалението на очите най-често засяга децата. 25% от подрастващите имат такова възпаление при новия вариант на ковид“, съобщи вирусологът.

Експертът обясни, че сегашният ковид е сезонна вирусна инфекция.

„Това, което до известна степен смущава световната здравна общественост, е възникването на нов вариант на ковид BA2.86 или така наречената „Пирола“.Този вариант има 35 мутации в белтъка на шипа, което е една рядкост. Това означава, че на новият вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми“, каза Кантарджиев.

„Пирола“ се разпространява по-трудно, но вече е засечена в повече от десет страни, включително в Гърция, Франция, Великобритания, САЩ.

Проф. Тодор Кантарджиев препоръча да се проветряват често помещенията, по възможност обществени събития да се организират навън, хигиената да бъде на високо ниво и ако има много хора да си слагаме маски.

Професорът предупреди, че бързите антигенни тестове в първите дни на инфекцията не доказват коронавируса.

„Това до голяма степен се дължи на мутациите в новия вариант на вируса“.

Проф. Кантарджиев препоръча да се направи бустерна доза на вече ваксинираните, а тези, които не са се ваксинирали – да го направят.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *