Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Времето Общество Последни новини

Започва плавен преход към истинската есен

В последните дни на септември летните жеги вече са история – предстои плавен преход към златния сезон – температурите ще се колебаят в ранноесенния диапазон от 25 до 30 градуса. Покрай развитието на циклон в Средиземноморието облачността ще е динамична, по-плътна в южната половина на страната. В хода на седмицата валежите у нас ще са предимно на юг и на изток.

От понеделник до сряда облачността ще е променлива, с периодични разкъсвания, на повече места в източните райони на страната. Възможни са изолирани слаби и краткотрайни превалявания. Ще е ветровито с особено силни североизточни пориви в областите около крайбрежието. Температурите призори и привечер – 15-20 градуса, през деня – 25-30.

От четвъртък до неделя, ако се запази посоката и силата на средиземноморския циклон, облачността ще е по-значителна в Централна Южна и Югоизточна България с валежи и гръмотевични процеси в Източна Стара планина, Родопите, Странджа Сакар, както и районите около тези планински масиви, в това число и Южното Черноморие.

В първите няколко дни на октомври времето ще е приветливо и свежо, без особени смущения, без продължителни валежни обстановки и без резки температурни аномалии. В най-топлите райони термометрите ще достигат до 26-27 градуса, а в традиционно по-хладните – около 20-25. Ако текущите прогнози се запазят, по-осезаемо захлаждане се очаква около 7-8 октомври, когато дневният интервал ще падне за няколко дни до 15-20 градуса и ще усетим истинската есен. Заради по-ниските сутрешни температури не са изключени и есенни слани.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *