Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

ЕК препоръчва финансови стимули за връщането на стари телефони

Европейската комисия прие набор от политически препоръки за държавите членки за подобряване и стимулиране на връщането на използвани и отпадъчни мобилни телефони, таблети, лаптопи и техните зарядни устройства. Препоръките имат за цел да подкрепят националните органи да осигурят максимални нива на събиране и последваща повторна употреба, ремонт, обновяване и възстановяване на тези малки електронни устройства.

Степента на събираемост на малки електронни устройства в ЕС остава ниска. Например се съобщава, че процентът на събираемост на мобилните телефони е под 5%, а приблизителни запаси от 700 милиона неизползвани и отпадъчни мобилни телефони се съхраняват в домакинствата в ЕС.

Тези устройства също са богати на ценни материали, по-специално критични суровини. Само един смартфон съдържа редкоземни елементи в магнита, кобалт в батерията, индий в екрана, галий и благородни метали в печатната платка.

Увеличаването на ремонта и повторната употреба на малка електроника, както и рециклирането на отпадъци от такова оборудване, ще подпомогне преминаването към кръгова икономика, ще допринесе за сигурността на доставките на критични суровини и енергия и ще засили стратегическата автономност на ЕС.

Според предложението на ЕК финансирането за това трябва да дойде или от държавния бюджет, или чрез такси от фирми, които рециклират единиците, като е възможно и двата подхода да бъдат възприети.

За стимулация може да се използва и увеличаването на използването на пощенски услуги за връщане на използвани и изхабени мобилни телефони, таблети и лаптопи.

Засега това е само препоръка под формата на директива на ЕС, която не е задължителна за изпълнение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *