Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Д-р Мирослав Ненков: Ако има желание, целият процес на кръводаряване може да се управлява добре

Ако има желание, целият процес на кръводаряване може да се управлява добре и да е правилно насочен, така че да няма черен пазар на кръв, заяви в студиото на БНТ „Денят започва“ д-р Мирослав Ненков – бивш министър на здравеопазването.

Моята теория е, че хората, които управляват системата на здравеопазването и страната, чисто по ориенталски, когато имат здравословен проблем, вдигат телефона на директора на някоя голяма болница и една линейка я докарва в София. И този, който вдига телефона, остава с впечатлението, че нашата система работи перфектно, коментира той. По думите му идеята за кръводаряване не е добре представена.

Като дариш кръв по никакъв начин няма да бъде заразен с каквото и да е, по никакъв начин, категоричен беше той.

Адвокатът по „Медицинско право“ Мария Петрова подчерта, че ние се затваряме очите пред този проблем, а системата е безсилна да го реши.

В безсилието си чрез бездействието си тя толерира всичко това, което наблюдаваме като черен пазар на кръв и кръвни продукти, допълни тя.

За нея решение има няколко стъпки – добра информационна кампания, за да може обществото да оцени този хуманен акт, промени в Закона за кръвта и кръвните продукти и подходящи стимули за кръводарителите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *