Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Красота & Здраве Любопитно

Смокините лекуват диабет и болно сърце

Един от най-вкусните плодове на пазара през този сезон са смокините. Тези вкусни сладки плодчета са изключително богати на известния като хормон на щастието серотонин. В тях има изключително много витамини – от група В, витамин Е, РР, С, П, предаде АФП.

Сочните смокини са богати и на фибри и бета-каротен. С две думи – смокините са истинска здравословна бомба за организма. Няма друг плод, който да има повече минерални вещества от смокините – в едва 40 грама от тях се съдържат над 240 мг калий, пердаде Нова телевизия.

Той покрива около 7% от дневните нужди на организма, а калцият и желязото в същото количество плод (53 мг калций, 1.2 мг желязо) покриват 6 на сто от дневната доза. Сред плодовете само портокалите могат да се похвалят с повече калций. С всички тези полезни елементи, нека да видим и за какво точно можем да използваме смокините, освен да ги похапваме за удоволствие.

Смокини срещу болно сърце
Изключително подходящи са за хора с хипертония и болно сърце. Калият и захарите в тези плодове са причината много лекари да препоръчват смокините при подобни здравословни състояния. Калият има съдоразширяващо действие. Той облекчава спазмите на кръвоносните съдове, а ензимът фицин, който се съдържа в плодовете, разтваря тромбите.

Що се отнася до хората с високо кръвно налягане, те задължително трябва да добавят малките плодчета към своето меню. Смокините успокояват сърцебиенето, освен това стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите, които се съдържат в плодовете, също предпазват сърцето от болести. Освен това го пазят и от съдови плаки, както и инфаркти.

Препоръчват се и при високо ниво на холестерола – най-вече в изсушено състояние. Причината е високото съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини. Смокините съдържат и фитостероли. Всички те играят важна роля за нормализирането на нивата на холестерола, което е доказано в изследване на учени от Ню Джърси.

Учените заключили, че само няколко плодчета помагат за сваляне нивото на холестерола. Заслуга за това има и пектинът. Водоразтворимите фибри в смокините пък пречистват тялото и премахват мазнините и токсините;

Смокини при диабет
Въпреки сладостта си смокините се препоръчват и на болните от диабет. Причината е богатото съдържание на фибри на плодовете, благодарение на които се забавя и усвояването на глюкозата. От друга страна, смокините повишавали чувствителността на клетките към инсулина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *