20.07.2024

Атанас Славов: Народните преставители са субектът на Конституционната инициатива

Снощи, в предаването „Още от деня“ по БНТ Атанас Славов, каза че за най-ключовите промени в Конституционния проект, а именно за разделянето на ВСС, за достъпа на гражданите до КС, за отчетността на главния прокурор – в тази част законопоректът е добре мотивиран. „Има някои проблеми с мотивирането на други части. Но ключово е, че се подкрепя разделянето на ВСС от Венецианската комисия“.

Законопроектът има няколко свои части, ядрото е за реформата на съдебната система, това мотивира конституционната инициатива, затова и ДБ настояваше за тази конституционна инициатива и именно в тази част има ясни европейски стандарти за независимост на съдебната система, която се опитваме да изпълним, обясни Славов.„Другата част – за инспектората, мандатността, за служебното правителство – има критики и предложения. И тук е въпросът да намерим онази широка степен на съгласие, която да ни позволи да минат безспорните неща, а се надяваме и по другите теми да постигнем такова съгласие“.

Народните преставители са субуктът на Конституционната инициатива, а моето становище до голяма степен ще преповтаря становището на Венецианската комисия, допълни Славов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *